Sammanfattning Scanpack 2015

scanpack-2015

Tidigare i veckan besökte jag årets Scanpack. Tre intensiva och inspirerande dagar! Enligt uppgifter registrerades närmare 13.000 besökare vilket är fler än vid mässan 2012.

Mässan höjdpunkt var att vi på Orkla Foods Sverige tillsammans med vår leverantör Crown tilldelades pris för årets bästa konsumentförpackning via Packaging Industry Awards.

Ett av många intressanta föredrag var av Lars Lundquist från Nestlé. Han talade om hur dom ser på hållbara förpackningar och hur viktigt det är att se förpackningen i ett större sammanhang. De topp tre kategorierna som idag har störst miljöpåverkan är enligt Nestlé:

1. Mat/jordbruk
2. Transporter
3. Möbler

Det har länge forskat kring matsvinn i olika forum men de senaste åren har frågan diskuterats på EU-nivå vilket känns mycket positivt. Jordbrukets påverkan på miljön är minsann mycket intressant. Jag såg för några veckor sedan dokumentären Cowspiracy som fått mig att tänka om.

Förpackningar, framförallt plastförpackningar har fått ett oförtjänt dåligt rykte. Jag tror att med rätt användningsområde gynnar rätt materialet vår hälsa, miljö och ekonomi. Jag tror att framtidens plastproduktion inte är beroende av tillgången på olja. I princip alla material kan i framtiden tillverkas av förnyelsebara råvaror som möter våra behov.

Som jag tidigare skrivit är det viktigt att vara uppmärksam på trender. Här kommer en påminnelse:

1. Minska matsvinn
2. Rätt förpackning för rätt produkt och ändamål
3. Förpackningar för singelhushåll
4. On-The-Go förpackningar
5. Lättviktsförpackningar
6. Livscykelanalys – LCA

Min slutsats är att vi står inför en spännande framtid där förnyelsebart material samt cirkulärt tänkande får allt större fokus. Jag ser redan nu fram emot att besöka Scanpack 2018!

category:

Personal,Sustainability,Tips

No responses yet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *