AGFO Talk & ICA + Evolve

Om du missade AGFO Talk förra veckan och sugen på att läsa summering och se inspelningen, hittar du den här 👉 https://lnkd.in/dkTSD-w

🤓 Det var verkligen jättekul att få möjlighet att vara med och diskutera denna komplexa och viktiga fråga kring framtidens förpackningar. Vi var alla överens om att det finns mycket kvar att diskutera!
📣 Every action counts!

I panelen: Eva Malmström professor vid KTH, Åsa Stenmarck resursflödesexpert Naturvårdsverket, Niklas Nygårds medgrundare Arya, Sofia Erixson förpackningsutvecklare ICA Gruppen. Källa och foto: AGFO

Vi på ICA lanserar tråg gjorda av återvunna tråg och flaskor! ♻️

Äntligen lanseras vi våra ICA färska portionsrätter i tråget Evolve som består av 75% återvunna konsumentförpackningar. Färgen på trågen ändras beroende på vad de varit i tidigare liv!

Plasten i de nya förpackningarna kommer från andra livsmedelstråg och flaskor som samlats in i Europa, tvättas och smälts ner till nya livsmedelsförpackningar. Färgen på trågen får då sin unika färg beroende på vilka färger det insamlade materialet har, det vill säga de är naturligt färgade.

Tyvärr går alla svenska PET-tråg till förbränning idag pga. att köpare av det återvunna materialet är få eller nästan ingen. Nu finns det en köpare – Faerch. Detta möjliggör på sikt ett cirkulärt flöde även för PET-tråg på den svenska marknaden men vi alla måste hjälpa till:

✅ Alla PET-tråg måste hamna i plastinsamlingen!
✅ Vi som producenter och tillverkare måste se till att skapa en renare materialström för PET-tråg = innehålla 0% kontaminanter

🤓 Att kunna använda återvunnen plastråvara från tråg till nya tråg är nyckeln till ett cirkulärt flöde! Idag används bara återvunnen PET sk. rPET från flaskor från bla. PANT-systemtet vilket inte är hållbart i längden. Jag är superstolt att vi på ICA är med och driver denna viktiga förflyttning framåt! ♻️

Källa: ICA & AGFO

category:

Added value,Food,Innovation,Personal,Sustainability,Tips

2 Responses

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *