AGFO Talk och plastfria gurkor!

Missa inte AGFO Talk på tisdag!
Vi kommer att fokusera på fossilfria matförpackningar.

Enligt flera färdplaner är målsättningen att år 2030 ska den fossilbaserade plasten ha ersatts av återvunnen eller vara fossilfri råvara. Det är en stor utmaning för hela värdekedjan där alternativa material ser dagens ljus.

Det är viktigt att jobba proaktivt och göra hållbara val men det är inte alltid lätt att göra rätt! Vad är viktigt att tänka på när vi går mot fler fossilfria och återvunna matförpackningar?

👉Anmäl dig till webbinariet här!

Om AGFO
Insikts- och mediebolag med fokus på framtidens matsystem.

Plasten runt gurkan utmanas

Jag får oftast frågan om varför det finns plast runt gurkan. När det gäller förpackningar är det viktigt att inte glömma bort förpackningens primära syfte dvs. skydda och bevara produkten. Plasten runt en gurka ökar dess hållbarhet från tre, fyra till åtta, tio dagar enligt vetenskapliga studier*.

Detta betyder att om vi inte har plast runt våra gurkor så ökar svinnet i butiken vilket är mycket sämre för klimatet än tillverkningen av självaste plasten. Som jag nämnt innan så står produkten i genomsnitt för ca 90 % av den totala miljöbelastningen.

Vad är alternativen istället för plast?

Startupen Apeel, har tagit fram en organiskt skyddande skikt till frukt och grönsaker i USA som ersätter plastens funktion!

Jag tycker detta låter fantastiskt (!) och jag hoppas att vi kommer att se detta i Europa/Sverige inom en snar framtid. Just nu finns det på test i USA.

Hoppas vi ses digitalt på tisdag! 👋🏻

*Källa: DN & AGFO

category:

Added value,Food,Innovation,Sustainability,Tips

No responses yet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *