Tetra Pak – Välj en god förpackning

En-god-forpackning

När vi pratar livsmedel är det oftast inte utsidan som räknas. Därför blev jag mycket glad när jag för några veckor sedan såg kampanjen Välj en god förpackning i DN en morgon.

Men vad är en god förpackning? Enligt Tetra Pak är det en förpackning som har så liten miljöpåverkan som möjligt, bevarar innehållet på ett naturligt sätt, är lätt att transportera, förvara, använda och återvinna.

I Sverige är hälsa och miljö viktigt. Vi konsumenter efterfrågar allt mer naturliga livsmedel som inte innehåller några onödiga tillsatser. Under 2014 ökade försäljningen av ekologiska varor med 38 procent.

I Tetra Paks konsumentundersökning Utsidan räknas kan du läsa allt från trender till konsumenters faktiska kunskaper om vad de tror är en god förpackning. Exempelvis tror tre av tio konsumenter fortfarande att glasförpackningar är mer klimatsmarta än kartongförpackningar. Material som är gjorda av ändliga råvaror som metall, olja eller sand är inte förnybara. Glas som är gjort av sand, eller plast som är gjord av fossil olja eller naturgas är inte förnybart.

Idag är det fullt möjligt att göra förnybar plast, även kallad bioplast. Både skruvkorkarna och kartonglaminatet som Tetra Pak erbjuder är gjorda av bioetanol från sockerrör. Sockerrör är en förnyelsebar råvara och går lika bra att återvinna som den oljebaserade plasten.

Någon som också ställer högre krav på utsidan är organisationen KRAV. De har nyligen infört specifika regler för förpackningar som är KRAV-märkta. Reglerna omfattar inte bara miljöaspekter, utan även hälsoaspekter. Ett exempel är att de inför totalförbud mot PVC (Polyvinylklorid) och Bisfenol A i förpackningarna.

Tetra Paks lansering välj en god förpackning, kunde inte komma mer lämpligt!

category:

Added value,Beverage,Concept,Food,Sustainability

No responses yet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *