Raketostens comeback!

Mellan 1947 och 1979 kunde vi svenskar lägga Raketost på våra mackor. Nu är den tillbaka efter 40 års frånvaro, dock i en ny modernare trådlös förpackning.

Historien bakom Raketosten började år 1947, när förpackningsspecialisten Åkerlund & Rausing utvecklade en maskin som kunde förpacka mjukost i ett vaxat papprör. Osten sköts upp med hjälp av en skjutbar bottenplatta, och för att skära skivor av osten användes ett vidhängande snöre.

Varför slutade den att tillverkas? Vad jag har läst berodde det främst på de många manuella moment i tillverkningen, och att det vidhängande snöret ansågs ohygieniskt – det var helt enkelt inte ekonomiskt hållbart att fortsätta.

Denna retroförpackning har med tiden blivit en nostalgisymbol med egen Facebook-grupp. Nu när den är tillbaka i en mjukare form och i ny förpackning, får det många fans att rasa då många vill ha tillbaka samma förpackning.

Jag tycker det är kul att se att en förpackning kan skapa ett sådant stort engagemang! Kavli svarar på kritiken med att det idag inte finns maskiner eller teknik kvar att producera den Raketosten var då. Det skulle kräva stora investeringar samt att det idag finns nya livsmedelsregler att förhålla sig till, men man ska aldrig säga aldrig!

Jag tycker det är kul att Kavli relanserat denna nostalgiprodukt efter 40 långa år. Tillsammans med byrån Food & Friends togs den ny-gamla grafiken fram. Vid lansering sålde den slut med detsamma! Jag har själv letat men inte lyckats hitta någon än men jag spanar vidare! 🚀

Källa: Kavli

category:

Before & After,Food,Graphic design

No responses yet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *