Världens första plastfria butikszon

Visst du att det tar 450 år för en plastförpackning att brytas ner? Och att år 2050 förespår experter att det kommer finnas mer plast i vårt hav än fisk!

För ett par veckor sedan öppnade världens första plastfria butikszon i livsmedelsbutiken Ekoplaza i Amsterdam. I denna speciella zon/avdelning kan även förpackningarna vara märkta med en speciell plastic-free logotyp. Denna plastfria butikszon är ett resultat av ett samarbete mellan organisationen A Plastic Planet (APP) och designbyrån Made Thought i London.

Tips! Besök gärna A Plastic Planet’s webbsida för att se deras materialguide.

Du har väl inte missat att Island har sagt att deras egna varor inom retail ska vara plastfria år 2023? Läs hela artikeln här.

Min personliga reflektion är att det är en komplex fråga. Det har uppmärksammas mycket i bl.a. sociala medier vad gäller konsekvenserna av vår plastkonsumtion (vi har använt plast sedan mitten av 1900-talet, så ett relativt ungt material) vilket ökar vårt medvetandet kring vår konsumtion, vilket jag tycker är bra och viktigt!

Vi lever i en global värld där detta unga material blivit ett miljöproblem med dåligt rykte. Att det blivit ett sådant stort problem så snabbt tror jag har att göra med plasten fantastiska egenskaper samt att det är billigt att tillverka. Och att i många länder (framförallt tillväxtländer som Kina och Indien) finns inget återvinnings- eller sophanteringssystem. I vårt Sverige är detta inte ett lika stort problem då vi har en utbred och bra återvinningshantering, men plast från sydligare breddgrader kommer till oss pga strömmarna i havet.

Ja, plasthanteringen är ett globalt problem som måste lösas.
Men det är svårt idag att hitta alternativa material med samma goda och flexibla egenskaper, men imorgon hoppas jag att vi ska finna hållbarare materialalternativ och att vi blir bättre på att återvinna det vi konsumerar. Jag tror att vi är på god väg!

category:

Food,Sustainability

No responses yet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *