Tips – När skräpet blev till guld

I somras såg jag den Oscarsnominerade dokumentären Wasteland på SVT. I den får man följa konstnären Vik Muniz resa till Brasiliens samt världens största soptipp utanför Rio. På soptippen arbetar ca 2500 lokala arbetare, “catadores”. Deras dagliga uppgift är att plocka upp och sortera de material som marknaden efterfrågar för återvinning.

Vik samlar tillsammans med arbetarna in förpackningar och annat förbrukat material från soptippen och skapar stora fotocollage. Collagen säljs sedan på auktion och pengarna som kommer in går tillbaka till arbetarna.

Det är en mycket gripande och intressant dokumentär samt ur ett förpacknings- och återvinningsperspektiv.

OBS – Dokumentären finns bara tillgänglig på SVT Play under en begränsad tid.

wasteland-1

wasteland-2

category:

Added value,Sustainability,Tips

No responses yet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *